Akcesoria do kuchni – z jakich materiałów powinny być wykonane, by okazały się bezpieczne?

Przybory do kuchni By marcoula 0 Comments

Akcesoria kuchenne są podstawą wyposażenia każdego domu, jednak ich zakup często przyprawia o zawrót głowy, a konsumentów zadziwia między innymi bogactwo materiałów. Wiele osób zastanawia się, jak wybrać akcesoria do kuchni, by były one bezpieczne dla zdrowia.

Używane materiały

Czynnikiem, który w najwyższym stopniu wpływa na zdrowie, jest w przypadku akcesoriów do kuchni materiał, z którego są wykonane. Nie każdy materiał będzie bowiem korzystny. 

Do wyrobu akcesoriów używa się dziś zarówno materiałów bardziej tradycyjnych, spotykanych w kuchni os stuleci, takich jak metal, drewno, porcelana, glina i kamionka, jak i materiałów zupełnie współczesnych w tym tworzyw sztucznych.

Każdy z tych materiałów posiada swoje wady i zalety, a w kuchni posiada się zazwyczaj różnorodne zestawy akcesoriów. 

Których materiałów najlepiej unikać?

Spośród wymienionych wcześniej materiałów, większość jest bezpieczna, jednak są dwa, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.

Pierwszym są tworzywa sztuczne, zwłaszcza plastik. Wiele przedmiotów z niego wykonanych sprowadzanych jest obecnie z Chin i chociaż Chińczycy przykładają coraz większą wagę do bezpieczeństwa wyrobów, nadal dostępne są w sprzedaży plastikowe akcesoria zawierające szkodliwe substancje, które mogą wywołać reakcje alergiczne, podrażnienia, a nawet zatrucia. 

Kupując więc akcesoria z tworzyw sztucznych, powinno się kupować najlepiej te wytworzone w Europie i Ameryce Północnej, które będą posiadały stosowne atesty i które pochodzić będą od renomowanych producentów, np. z takich miejsc: https://ostry-sklep.pl/akcesoria-kuchenne

Drugim materiałem, którego powinno się unikać, chociaż jest on równie popularny, jest drewno. Wiele osób preferuje je, gdyż jest ono ekologiczne i gustowne, wprowadzając charakterystyczny klimat, jednak drewna nie da się dokładnie umyć.

Wraz z użytkowaniem akcesoriów drewnianych, wnika w nie olbrzymia liczba zanieczyszczeń, których nie da się usunąć, a na całej ich objętości znajduje się niezliczona ilość bakterii i grzybów – nawet wtedy, kiedy uważamy, że są one czyste, gdyż długo i dokładnie je myliśmy. 

Używanie drewnianych akcesoriów z czasem może prowadzić do zatruć pokarmowych i rozmaitych chorób, jednak nie zawsze musi tak być, gdyż warto jest wybierać te dobrze zaimpregnowane, dzięki czemu nic nie będzie w nie wnikać. Takie akcesoria, jak wałki do ciasta, łyżki i deski do krojenia powinny być jednak wykonane z metalu, porcelany i tworzyw sztucznych.

Powyższe wskazówki na temat tego, jak wybrać akcesoria do kuchni, które będą użyteczne, a zarazem w pełni bezpieczne, z pewnością pomogą dokonać świadomego wyboru sprzyjającemu zdrowiu.