Aluminiowy czy plastikowy? Jaki durszlak wybrać?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Żadna kuchnia nie może obyć się bez porządnego durszlaka. Nie jest on wykorzystywany tylko do odcedzania po ugotowaniu podstawowych produktów spożywczych takich jak ziemniaki, kasze, czy makarony, ale również szeroko korzysta się z niego również, chociażby do obierania warzyw lub owoców.

Najpopularniejsze modele

Nic zatem dziwnego, że tak ważne staje się to, jaki konkretny model durszlaka kuchennego: https://ostry-sklep.pl/durszlaki się wybierze i zakupi do swojej kuchni.

Na rynku największą popularnością cieszą się zdecydowanie modele plastikowe i aluminiowe. Ich cechy charakterystyczne są zupełnie inne, dlatego też tak ważne jest odpowiednie poznanie istniejących pomiędzy nimi różnic i określenie tego, jaki model będzie lepszy.

Cechy durszlaków

Dobry durszlak kuchenny powinien charakteryzować się przede wszystkim dwoma cechami. Powinien być mocny i wytrzymały, a także możliwie lekki, ponieważ sama waga produktów w nim umieszczanych będzie już dosyć wysoka i z tego powodu nie powinno się dokładać dodatkowego obciążenia w postaci samego durszlaka.

Niestety żaden z podanych wyżej modeli nie posiada obu tych cech. Durszlak aluminiowy jest z pewnością bardzo wytrzymały i mocny, jednak to durszlaki plastikowe będą tymi znacznie lżejszymi i z tego powodu wygodniejszymi.

Dodatkowo należy pamiętać o tym, że wersja plastikowa będzie znacznie tańsza, co dla wielu osób może być wystarczającym powodem do tego, aby właśnie taki model nabyć. W końcu, nawet jeśli będzie się on psuł cyklicznie i pękał, koszt nowego nie będzie żadnym dużym wydatkiem.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*