Cechy sitka kuchennego

Przybory do kuchni By marcoula 0 Comments

Wyposażenie kuchni ma za zadanie zachęcać do codziennego gotowania i dawać komfort. Bez względu na przygotowywaną potrawę musimy mieć na względzie to, że niezbędne będą nowoczesne akcesoria kuchenne. Przydadzą nam się, chociażby sita do przesiewania, jakie występują w różnych wariantach. Jaki model wybrać? Jakie plusy ma korzystania z sitka kuchennego?

Sita kuchenne

Sito kuchenne umożliwia precyzyjne odcedzanie, płukanie i przesiewanie produktów spożywczych. Małe sitka posłużą z powodzeniem do zaparzania liściastej herbaty lub ziół. Co ciekawe, designerskie sito kuchenne jest dobrym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. Nie zapominajmy o tym, że to przedmiot, jakiego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. 

Popularne sita do przesiewania

Wśród najpopularniejszych modeli sitek wyróżnić można:

  • Cedzak lub durszlak – to przedmiot służący do płukania i odcedzania żywności. Zazwyczaj posiada wygodną podstawkę i uchwyty, co ułatwia pracę. Występuje w formie miski z podziurawionym dnem. 
  • Sitko kuchenne – jedno z najważniejszych narzędzi w kuchni. Posiada rączkę i obręcz, jaka zazwyczaj wykonana jest z metalu lub tworzywa sztucznego. 
  • Zaparzacz do herbaty – występuje w formie małego koszyczka wkładanego do kubka lub małego sitka w kształcie zamykanej kuli. Dzięki temu możemy łatwo przygotowywać ziołowe napary.
  • Przesiewacz do mąki – to specjalny model sita, jakie służy do przesiewania cukru pudru i mąki do ciast. Przesiewacz ma kształt kubka z duży uchem, w których znajduje się rączka. 

Sita do przesiewania są używane bardzo często i powinny odznaczać się dobrą jakością.