Czy kardamon jest lekiem?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Kojarzy się nam z kuchnią – jego ostry korzenny aromat i przyjemny lekko cytrynowy smak są charakterystyczne dla dań kuchni azjatyckich i arabskich. Tymczasem kardamon to cenna roślina lecznicza – jej walory zdrowotne znane są i wykorzystywane od tysiącleci.

Kardamon w starożytności
Przed wieloma wiekami roślinę z rodziny imbirowatych stosowano głównie jako antidotum na nudności, bóle brzucha, wymioty. Starożytni Egipcjanie rozgryzali ziarenka kardamonu dla odświeżenia oddechu.
W medycynie chińskiej jedzenie kardamonu zalecane jest przy leczeniu wszelkich infekcji oraz w celu wzmacniania odporności.

Jakie schorzenia leczy kardamon?
Współczesna medycyna wciąż bada roślinę i wciąż odkrywa kolejne dobroczynne skutki stosowania kardamonu.
Spożywanie kardamonu na pewno wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. W roli przeciwutleniacza hamuje on oddziaływanie toksyn na replikę komórek, czyli powstrzymuje procesy nowotworowe. Jako szczególnie przydatne okazuję się tu dwa składniki kardamonu: cyneol i limonen.
Ze względu na działanie antybakteryjne przyprawę wykorzystuje się jako naturalny środek konserwujący żywność. Wykazano dużą skuteczność w ochronie przeciwko salmonelli oraz innych bakterii żerujących w środowisku jamy ustnej.

Stosowanie kardamonu ma znaczenie dla procesów metabolicznych. Jedzenie kardamonu zwiększa poziom cholesterolu HDL (to frakcja tak zwanego „dobrego” cholesterolu) oraz zmniejsza poziom insuliny mierzony na czczo, poziom trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL. Wykorzystywanie kardamonu korzystnie wpływa na zmniejszenie otłuszczenia wątroby.
Obecnie dużą wagę przywiązuje się do badań nad dobroczynnym działaniem kardamonu na układ naczyniowo- sercowy. Naukowcy są także zgodni co do wysokiej wartości kardamonu jako wspomagacza terapii odchudzających.