Czy sól peklowa jest zdrowa?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Wiele osób nie wyobraża sobie swojej kuchni bez soli, która jest w stanie z każdej, nawet najbardziej jałowej potrawy wydobyć głębie smaku. Jednym z najpopularniejszych typów soli stosowanej w wielu domach jest sól peklowa. Tylko czy jest ona zdrowsza niż ta tradycyjna, jodowana?

Czym jest sól peklowa?

Peklowana sól jest azotynową mieszanką solną, a najprościej rzecz ujmując kuchenną solą wzbogaconą o dodatek saletry. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w przygotowywaniu różnego rodzaju mięs oraz surowej kiełbasy. Warto przy tym zaznaczyć, że jej obecność służy przedłużeniu (i to dość znaczącemu) przydatności do spożycia.

Jak dawkować sól peklową, by nie zaszkodzić zdrowiu?

Mieszanka soli oraz azotynu sodu nie jest obojętna dla zdrowia, dlatego też zaleca się, by na każdy kilogram mięsa przypadało nie więcej niż 15-25 gram tej mieszanki. Warto mieć na uwadze, że wymienione wcześniej składniki w sprzyjających warunkach (wysoka temperatura czy kwaśne środowisko w żołądku) przekształcają się w nitrozoaminy, niezwykle szkodliwe substancje o silnych właściwościach rakotwórczych. Dlatego też sól peklowa może być stosowana, jednak do jej dawkowania należy podchodzić z dużą dozą zdrowego rozsądku. Warto tą mieszankę połączyć z kwasem askorbinowym (jest to po prostu witamina C), która nie tylko nada mięsu ładnego koloru, ale przede wszystkim w znaczącym stopniu zredukuje szkodliwe działanie azotynów.