Czym dekorować tort?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Pieczenie tortów to już trochę wyższa szkoła jazdy, jeżeli chodzi o umiejętności cukiernicze. Trzeba opanować przygotowywanie mięciutkich i puszystych biszkoptów, oraz pysznego kremu. Spore znaczenie mają również umiejętności pięknego dekorowania tortów. Dekoracja tortu to taka wisienka, kropka nad i. Piękne torty po prostu je się oczami, a na niektóre okazje, albo dla pewnych osób (na przykład dla dzieci), wygląd tortu ma prawie takie samo znaczenie, jak jego smak.

dekoracja tortu

Czym dekorować tort?

Praktyka czyni mistrza, dlatego też początki przygody z masą cukrową, za pomocą której najczęściej dekoruje się torty, mogą nie być proste. W końcu nie chodzi o to, by nieestetycznie pokryć całą masą tort, wcześniej nadając jej jakiś kolor za pomocą barwnika spożywczego. Sztuka polega na tym, by z masy cukrowej stworzyć piękne dekoracje przedstawiające jakiś figurki, postaci, albo po prostu ozdoby. Osoby zajmujące się zawodowo dekorowaniem tortów, spędzają czasami wiele godzin nad plastyczną masą, by tworzyć z niej cudeńka, który następnie stanął na torcie na przykład na chrzest święty.

https://www.aledobre.pl/397,Dekorowanie_ciast_i_tortow/

Alternatywna dekoracja tortu

Oczywiście dekorowanie tortu nie zawsze musi oznaczać użycie masy cukrowej. Pięknie prezentują się również torty pokryte z góry kremem, którego nie nakłada się zbyt dużo, tak by spod niego mogły prześwitywać blaty biszkoptu. Taki tort fachowo nazywa się naked cake. Jego dekoracje stanowią świeże owoce, najczęściej jagodowe, takie jak maliny czy truskawki, albo świeże kwiaty. Torty tego typu również często dokonuje się na przykład płatkami czekolady, albo ciasteczkami makaronikami, lub mini bezami. Jak zatem łatwo można się przekonać, dekoracja tortu może być naprawdę niesztampowa, a ciasto może dosłownie powalić na kolana przepięknym wyglądem. Trzeba tylko trochę puścić wodze fantazji oraz podszkolić się z technik cukierniczych.