Domowa manufaktura, czyli świeży makaron

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Kluski, kluseczki, makarony czy nitki to składniki wielu tradycyjnych polskich potraw, a także bardzo popularnych włoskich. Jadamy nie tylko rosół i pomidorową z makaronem, ale także makarony ma sto różnych innych sposobów, przy czym tradycyjne włoskie spaghetti bolognese to już stały punkt programu w prawie każdym domu od lat.

Nietrudno dogodzić makaronem

Jadają je praktycznie wszyscy. Lubią je dzieci i seniorzy, a ich dodatkową zaletą jest to, że można je podać z różnorodnymi dodatkami. Czasem więc w woku ląduje to, co akurat mamy w lodówce plus makaron. Niektórzy uważają, że ten domowy jest znacznie smaczniejszy od tego zakupionego w sklepie. I trudno się nie zgodzić,
w końcu co świeże, to i zwykle smaczniejsze. Małą wytwórnię makaronu bardzo łatwo zrobić w domu. Wystarczy mąka, woda i stolnica. Jeśli nie chce nam się samodzielnie kroić wstążek i nitek, to doposażmy się również w maszynkę do makaronu.

Maszynka do makaronu – szybciej i efektowniej

Przygotowanie makaronu z tego rodzaju urządzeniem na pewno jest znacznie szybsze, a często bywa również bardziej efektowne, ponieważ z pomocą maszynki do makaronu (sprawdzaj tutaj) wyczarujemy nie tylko nasze czasem dość koślawe nitki, ale również inne rodzaje past. Wszystko zależy od tego, na jaki model się zdecydujemy. Nowoczesne urządzenia mogą również za nas sporządzić ciasto. Takie tradycyjne ręczne również mają możliwość zmiennych nakładek, co sprawia, że w szybkim czasie z naszego domu stworzymy małą wytwórnię różnorakich makaronów, które zawsze świeże będziemy serwować domownikom.