Gałka muszkatołowa- przyprawa skrajności

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Nasiona muszkatołowca to uniwersalny dodatek spożywczy. Komponuje się z w wieloma daniami, dodaje charakterystycznego, orientalnego smaku, a dodatkowo ma niepowtarzalny zapach. Ich pozytywne właściwości dla organizmu zachęcają wiele osób do częstego sięgania po tę przyprawę.

Pozytywny wpływ na zdrowie

Gałka muszkatołowa pozwala zmniejszyć napięcie i zrelaksować się. Dzieje się to za sprawą wysokiej zawartości magnezu, który wspiera pracę mózgu. Niektórzy stosują preparaty z dodatkiem gałki, by szybciej zasnąć. Przyprawa wykazuje też sporo korzystnych właściwości dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Niweluje niestrawność, bóle brzucha i zaparcia. Sugeruje się także, że substancja ta może wpływać pozytywnie na leczenie nowotworów, jednak nie zostało to udowodnione naukowo.

Uwaga na dawkę

Mimo, że gałka muszkatołowa (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/galka-muszkatolowa-cala-abcd) jest bardzo popularną przyprawą, należy pamiętać, że jej nadmierne spożycie może wywołać niepożądane reakcje. Dawki potrzebne do przygotowania potraw nie stanowią zagrożenia, jednak nie bez powodu nasiona muszkatołowca były kiedyś uważane za narkotyk. Trimirstina w nich zawarta wywołuje halucynacje, a nadmierne dostarczenie jej do organizmu może skończyć się śmiercią. Wymioty, bóle, drgawki to objawy, które należy jak najszybciej skonsultować z lekarzem.

Gałka muszkatołowa to przyprawa, która może przynieść sporo korzyści i zagrożeń. Warto pamiętać o dwóch stronach, by cieszyć się zdrowiem.