Garnki żeliwne – Zakup i konserwacja

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Wysokowęglowy stop węgla z metalem w postaci żeliwnych naczyń do gotowania to ponadczasowy sposób na przygotowywanie smacznych posiłków. Ze względu na swoją wytrzymałość i ponadczasowy wygląd garnki żeliwne pozostaną w kuchni przez wiele lat.

Konserwacja

Patelnie i garnki żeliwne przede wszystkim nie mogą się szybko nagrzewać, ani szybko tracić temperatury, ponieważ w przypadku zbyt szybkich zmian w tym zakresie powstają w metalu mikro rozprężenie, które prowadzą do trwałych zniszczeń w strukturze i zmniejszenia efektowności gotowania, a czasem i obniżenia estetyki wyglądu.

Dobrze przygotowane naczynie żeliwne to takie, które na włączonym palniku stawia się dopiero, kiedy na jego dno zostaje wlany olej lub inny płyn uniemożliwiający powstanie wspomnianych wcześniej rozprężeń. W takim przypadku wszystko powinno pozostać w porządku.

Żeliwne garnki wyglądają doskonale w każdej kuchni bez względu na to, czy pozostaną w surowym stanie, czy też zostaną pokryte kolorową, ceramiczną emalią dopasowaną do wystroju kuchni. Bez względu na to, czy garnki w tego materiału są pokryte dodatkową powłoką, czy też nie zachowują ciepło w tym samym stopniu sprawiając, że przygotowany posiłek również pozostaje ciepły.

Ze względu na atrakcyjność wyglądu opisywanych naczyń z powodzeniem można ustawiać je na stole na podkładkach z drewna lub innych, które odpowiednio zabezpieczą blat stołu przed zniszczeniem od zbyt wysokiej temperatury emitowanej przez żeliwo.