Historia krokosza barwierskiego

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Krokosz barwierski jest tak niesamowitą i wszechstronną rośliną, że warto zagłębić się trochę bardziej w jego historię.

Historia krokosza barwierskiego
Roślina ta uprawiana była już w Mezopotamii, archeolodzy odkryli, że jej ślady pochodzą z 2500 pne. Barwniki z krokosza były wykorzystywane już u starożytnych Egipcjan, którzy barwili nimi różne tekstylia. Co ciekawe w grobowcu Tutanchamona znalezione zostały girlandy właśnie z tej rośliny. Dawne hiszpańskie kolonie, które były usytuowane wzdłuż Rio Grande, używały go jako substytutu szafranu w przepisach kulinarnych. Rodzaj tej rośliny pochodzący z Nowego Meksyku o nazwie ” Corrales Azafran” jest odmianą uprawianą do dnia dzisiejszego i używaną w kuchni nowo -meksykańskiej.

Zastosowanie kulinarne
Krokosz barwierski doskonale współgra z wieloma potrawami. Można śmiało dodać go do gotującej się kaszy, makaronu czy też ziemniaków. Krokosz ma bardzo neutralny smak, dlatego jest stosowany przede wszystkim do barwienia potraw. Jednak możemy również zalać jego płatki wrzącą wodą i parzyć przez ok. 15 min, by dały nam zdrowy napar. Jeśli lubimy nalewki warto jest przyrządzić ją właśnie z kwiatów lub płatków tej rośliny, które zalewamy 60 % alkoholem i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie, należy nalewkę przefiltrować i spożywać po jednej łyżeczce każdego dnia. Oprócz tego możemy zastosować go do wina, w tym celu jego kwiaty zalewamy ok. 40 C winem, następnie zakręcamy i odstawiamy na kilka tygodni. Po przefiltrowaniu pijemy to wspaniałe krokoszowe wino każdego dnia po jednym kieliszku.

To tylko niektóre z cudownych właściwości krokosza, które sprawiają, że naprawdę warto jest używać go w domu.