Jak serwować desery?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Deser to dodatkowa przyjemność po skończonym posiłku. Jeśli jest pięknie podany, to robi jeszcze większe wrażenie. Warto więc mieć w swojej kuchni sztućce i talerze, które idealnie sprawdzą się do podania gościom ciast. Jak powinny wyglądać deserowe talerzyki i sztućce, żeby zdobiły stół oraz były praktyczne?

Talerzyki do deserów – jakie wybrać?

Warto zdecydować się na talerzyki do deserów, które pasują do reszty zastawy. Dzięki temu wygląd stołu będzie spójny. Klasyczne talerzyki deserowe zdobione są okrągłe, a ich średnica ma około 18-20 centymetrów. Nowoczesne modele, które cieszą się dużą popularnością, są kwadratowe. Mogą mieć zdobienie w postaci liścia czy złotych elementów. Jeśli chodzi o materiał, nie trzeba decydować się na prawdziwą porcelanę. Dobrze sprawdza się także szkło oraz sztuczne tworzywa. Ozdobne talerzyki do deserów to jednak nie wszystko, co jest potrzebne, żeby podany deser prezentował się naprawdę wyjątkowo.

Sztućce do podania deseru

Oprócz talerzyków ważne są także widelce do ciast. Są niewielkie tak, jak łyżeczka do herbaty. Zaprezentują się dobrze, jeśli będą dopasowane do reszty sztućców. Mogą jednak wyglądem odpowiadać wyłącznie talerzykom. Ważny jest także sposób nałożenia ciasta na talerz. Najlepiej zrobić to specjalną łopatką, która jednocześnie pokroi deser.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*