Jakie są idealne gofry?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. W opinii wielu osób to właśnie charakteryzuje idealne gofry. Ponadto warto by były łatwe w przygotowaniu (a temu sprzyja dobry przepis na gofry i wysokiej jakości gofrownica). Możliwości przygotowania gofrów jest wiele, zarówno tych przyrządzanych na słodko, jak i nieco bardziej wytrawnych. 

Dobre ciasto – klucz do stworzenia idealnych gofrów

Bez dobrego przepisu: https://www.mniammniam.com/prosty-przepis-na-gofry-chrupiace nie ma możliwości stworzenia smacznych i chrupiących gofrów. Dzięki niemu nie tylko smak gofrów będzie perfekcyjny, ale również uzyskają one odpowiednią strukturę. Choć w zdecydowanej większości przepisów na gofry dominuje mąka pszenna, to jednak nie ma przeciwwskazań ku temu, by zamienić ją na inną. 

Jak w ciekawy sposób modyfikować podstawowy przepis na gofry? 

Dla chcących zdrowszych wersji gofrów, mąkę pszenną można zamienić na mąkę pełnoziarnistą – wbrew pozorom taka wersja idealnie wkomponuje się zarówno w słodkie jak i wytrawne wersje. Ciekawy efekt można uzyskać stosując również mąkę orkiszową oraz ryżową (przy zastosowaniu której gofry wychodzą niezwykle chrupiące). Do gofrów zdecydowanie nie nadaje się mąka kokosowa – jest ona zbyt wilgotna, przez co niemożliwe jest osiągnięcie zamierzonego efektu. Również weganie nie muszą rezygnować z gofrów. Co prawda takie gofry smakują i czasem wyglądają zupełnie inaczej niż te klasyczne, ale weganie mogą się poczuć efektem nieco usatysfakcjonowani. W tym przypadku w roli jajka całkiem nieźle może sprawdzić się banan czy zmielone siemię lniane. Zamiast mleka można dać samą wodę bądź zamienić je na ulubiony napój roślinny.