Jakie właściwości ma wędzona słodka papryka?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Wędzona papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych, dlatego też warto ją jak najszybciej wprowadzić do swojej codziennej diety. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że papryka zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne pod wpływem duszenia i pieczenia. Sproszkowana papryka nie tylko pobudza apetyt, ale również znacząco poprawia trawienie.

Dlaczego warto postawić na wędzoną paprykę?

Wędzona słodka papryka zapobiega zwapnianiu się naczyń krwionośnych i może pomóc przy dość mocnych bólach głowy. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że papryka może mieć nawet 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Olbrzymim atutem papryki jest również to, że witamina C nie ulega zniszczeniu pod wpływem różnych zabiegów kulinarnych. Papryka jest także skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które jak powszechnie wiadomo chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników.

Jaka papryka nadaje się do wędzenia?

Do wędzenia na słodko najlepsza jest papryka pimento, która osiąga od 8 do 13 centymetrów długości. Wędzona słodka papryka pimento jest bardzo soczysta i mięsista. Paprykę można nie tylko wędzić, ale również marynować. W Polsce dużym zainteresowaniem cieszy się również papryka peperoncini, która pochodzi z Peru. Pomimo tego, że peperonocini ma dość ostry smak, to zalicza się ją do papryk słodkich. Wędzona słodka papryka doskonale nadaje się do sosów, sałatek albo dipów.