Mieszanki przyprawowe, które warto mieć pod ręką

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Każdy amator gotowania wie dobrze, że proces dodawania przypraw do potrawy to niemal magiczna procedura. Tworzenie każdego dania staje się kreatywnym, pełnym emocji procesem, gdzie proporcje przypraw podpowiada nam intuicja. Ale nie zawsze mamy czas, by oddać się w pełni tej przyjemności. W takiej sytuacji uratuje nas kilka uniwersalnych mieszanek przyprawowych.

Mieszanki przypraw orientalnych

Jeżeli chodzi o kuchnię orientalną, mieszanki nieodmiennie kojarzą się z rozmaitością i bogactwem indyjskich masali. Choć w kraju pochodzenia kompozycje te są nierzadko objęte rodzinną tajemnicą, każdy dobry sklep z przyprawami zaproponuje nam co najmniej kilkanaście ich interpretacji. Osoby, które często sięgają po przepisy z dalekich Indii, powinny zaopatrzyć się przede wszystkim w garam masalę, tikka masalę i chana masalę.

Z kolei kuchnia chińska nie byłaby tym samym bez słynnej przyprawy 5 smaków. Możemy z powodzeniem zmieszać ją sami, dobierając odpowiednio proporcje, lub kupić gotową mieszankę w dobrze zaopatrzonym sklepie z przyprawami – Planteon. Również kuchnie Japonii, Tajlandii czy Indonezji mają nam do zaoferowania mieszanki, dzięki którym proste danie przemienimy w coś niesamowitego.

Najlepsze mieszanki do kuchni polskiej

Zwyczaj uprzedniego mieszania ze sobą przypraw nie jest obcy także zwolennikom tradycyjnych, rodzimych dań. W wielu rodzinach mieszanka używana do kurczaka, pierogów na święta czy grzanego wina stanowi prawdziwy skarb, który matka przekazuje swoim córkom.

Wśród polskich dań nie brakuje potraw w wysokim stopniu ciężkostrawnych, dlatego komponując odpowiednie mieszanki warto uwzględnić w nich przyprawy ułatwiające trawienie, jak majeranek czy cząber. Nie zapominajmy także o mieszankach do typowych, letnich sałatek – połączenie natki pietruszki, kopru, czosnku i odrobiny mięty podbije każde podniebienie.