Pieprz cayenne

Jedzenie By marcoula 0 Comments

O właściwościach leczniczych wielu produktów spożywczych wiedzieli nasi przodkowie. Wiedza ta niestety z czasem zaczęła zanikać, głównie z powodu dostępności lekarstw. Jak się okazuje nasze szafki w kuchni, mogą skrywać ogromny leczniczy potencjał. Wiele z potencjalnie leczniczych produktów to przyprawy. Pieprz cayenne zalicza się właśnie do grona zdrowych produktów spożywczych.

Czym konkretnie jest pieprz cayenne?

Pieprz cayenne jest to przyprawa wytwarzana z rocznej papryczki odmiany Cayenne. Papryczka ta jest kuzynką papryczki jalapeño. Powinowactwo to skutkuje tym, że pieprz cayenne jest przyprawą bardzo ostrą. Owoce papryczki po zbiorze są suszone, a następnie mielone i w takiej postaci trafia ona najczęściej na nasze stoły.

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne

Za właściwości lecznicze pieprzu cayenne odpowiada zawartość kapsaicyny. Kapsaicyna oddziałuje bezpośrednio na nocyceptory – receptory bólowe, które znajdują się między innymi w jamie ustnej. Odpowiada to również za uczucie pieczenia, ale w szerszym wymiarze działa prozdrowotnie. Kapsaicyna między innymi hamuje działanie neuropeptydu, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych, co zostało docenione między innymi w leczeniu chorób stawów. Dodatkowo kapsaicyna wbrew pozorom działa przeciwbólowo, szczególnie dobrze wpływa na ból głowy podczas leczenia neuropatii cukrzycowej. Jednym z najnowszych odkryć, które może okazać się najważniejsze jest to, które mówi o tym, że kapsaicyna wpływa hamująco na rozwój komórek rakowych.