Wyborna zapiekanka na każdą okazję

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Zapiekanka ziemniaczana w połączeniu z mięsem mielonym i ciągnącym się serem to prawdziwy rarytas. Oczywiście to nie jedyna opcja, gdyż zapiekankę można przyrządzić na wiele sposobów. Nie trzeba nawet sięgać po ziemniaki, które można zastąpić makaronem. Zamiast żółtego sera można sięgnąć po mozzarellę, a mięso może zostać zastąpione owocami morza. Możliwości jest naprawdę sporo, dlatego też zamiast jeść monotonnie, warto jest wypróbować nowe przepisy. Może się okazać, że potrawy zagoszczą na stałe w naszym jadłospisie i chętnie będziemy po nie sięgać.

Sposób przygotowania

Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok wybornej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbaską i cebulką. Ciągnący się ser i przyrumieniona kiełbasa to poezja smaku. Bardzo ważną kwestią podczas przygotowywania zapiekanek:  jest to, aby dobrze je przyprawić. Bez tego nawet po włożeniu do zapiekanki najlepszych produktów, potrawa niekoniecznie będzie zachwycać swoim smakiem. Ponadto przyprawy nie tylko odpowiadają za wyśmienity smak, ale i za piękny aromat, przez który cieknie wręcz ślinka na samą myśl o skosztowaniu dania.

  • Do przygotowania pysznej zapiekanki dla całej rodziny potrzebować będziemy: kilograma ziemniaków, 50 g kiełbasy śląskiej, 150 g sera żółtego, dwóch sporych cebuli, pęczku szczypiorku, dużego opakowania śmietany, jajka, oleju lub masła do smażenia, soli i pieprzu do smaku oraz przypraw (suszony majeranek, natka pietruszki, koperek, tymianek, gałka muszkatołowa).

Wykonanie: pierwszym krokiem jest oczywiście obranie ziemniaków i pokrojenie ich w plastry. Najlepiej jest zrobić grubsze plastry, które należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy je i pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, a kiełbasę w plasterki, po czym podsmażamy je i doprawiamy do smaku. Teraz można przejść do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i wyłożenia go ugotowanymi plasterkami ziemniaków, które posypujemy potem szczypiorkiem. Na ziemniakach układamy podsmażoną cebulę z kiełbasą, po czym polewamy całość sosem (śmietana wymieszana z przyprawami). Na koniec posypujemy zapiekankę startym serem i polewamy wierzch resztą sosu. Teraz możemy już wstawić naczynie z zapiekaną do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ją przez pół godziny.

Źródło zdjęcia: https://www.mniammniam.com/s/zapiekanka%20z%20ziemniak%C3%B3w/

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*