Wybieramy stolnicę i wałek do ciasta

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Osoby pasjami piekące ciastka i ciasteczka, wielbiciele włoskiej kuchni, w tym pizzy i domowych makaronów, a wreszcie miłośnicy polskich pierogów, Ci wszyscy nie wyobrażają sobie, by w ich kuchni mogło zabraknąć takich akcesoriów kuchennych jak wałek do ciasta i stolnica. Na rynku dostępne jest kilka typów każdego z tych dwóch akcesoriów, by wybrać najlepsze dla swojej kuchni warto poznać krótką charakterystykę każdego z nich.

Stolnice – rodzaje

Na rynku co do zasady dostępne są trzy rodzaje stolnic: drewniane, bambusowe i silikonowe.

Stolnica drewniana jest najbardziej popularna, zwykle wykonywana z drewna bukowego, topolowego lub grabowego. Często ma wysokie krawędzie zapobiegające osypywaniu się mąki. By długo służyła, należy ją impregnować specjalnym olejem mineralnym lub po prostu rzepakowym. Jej wadą jest rozmiar, raczej nie zmieści się do żadnej szafy czy szuflady.

Stolnica bambusowa jest bardzo podobna do drewnianej, z tym że bambus  jest nienasiąkliwy i szybka schnie, dzięki czemu nie wymaga impregnacji.

Stolnica silikonowa to najbardziej nowoczesny typ stolnic. Choć trzeba wyjątkowo uważać używając przy niej ostrych narzędzi ma sporo zalet. Jej powierzchnia jest nieprzywierająca, a z drugiej strony dobrze trzyma się batu stołu. Dzięki temu, że jest elastyczna można ją nie tylko łatwo przechowywać, ale i czyścić, nawet w zmywarce.

Wałki do ciasta – rodzaje

Najczęściej można spotkać drewniany wałek do ciasta, ewentualnie taki wykonany z silikonu. Jednak na rynku dostępne są też wałki stalowe, plastikowe, a nawet termiczne: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-312,Walki_i_stolnice_oraz_akcesoria_do_ciast/

Wałek drewniany jest stosunkowo tani, wytrzymały i dobrze spisuje się w kuchni. Nie można go czyścić w zmywarce, ale za to drewno ma właściwości antybakteryjne.

Wałek stalowy jest przeznaczony do profesjonalnych kuchni, ciężki, nieprzywierający, niezniszczalny, a do tego można go myć w zmywarce.

Wałek silikonowy też jest nieprzywierający ale bardzo lekki. Także można go myć w zmywarce. Podobnie jest z wałkami wykonanymi z tworzywa sztucznego.

Wałki termiczne, to odmiana wałków z tworzywa sztucznego, można je napełnić ciepłą lub zimną wodą.Odpowiednia temperatura wałka, w zależności do tego czy robimy ciasto kruche czy na pierogi, ma sprawić, że wałkowanie stanie się łatwiejsze.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*