Wykorzystaj nowoczesną technologię w małej gastronomii

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Nowoczesne technologie dają wiele możliwości także podczas zamawiania pojemników na ciasto lub zakupu. Czy trzeba dostosować ciasto do pojemnika?

Gramatura papieru

Ważnym aspektem podczas wyboru pojemnika na ciasto jest gramatura papieru, czyli najprościej mówiąc grubość kartonu. Podczas pakowania wyrobów cukierniczych zazwyczaj korzysta się z kartonu litego o gramaturze średniej 300 gsm (jest to odpowiednik gramatury mającej rozmiar 28×28 cm). Większość producentów w tym przypadku dobiera gramaturę do potrzeb klienta i stawia na wysoką jakość, aby zmniejszyć ryzyko wypadnięcia ciasta przed dno pojemnika.

Dostosowanie pojemnika do ciasta

Pojemnik na ciasto powinien być dostosowany do danego wyrobu i ma wpływ na zastosowanie. Jeśli pakujemy ciastka suche i kruche, nie trzeba korzystać z pudełek wykładanych folią spożywczą. Podczas pakowania ciast ciężkich, zalecane jest korzystanie z grubych podkładów pod torty.
Dodatkową ekspozycję zapewni natomiast pojemnik na ciasto z okienkiem.

Pojemniki w arkuszach kontra klejone

Pojemniki klejone są częściowo złożone, należy jedynie wykonać kilka ruchów, aby je złożyć, zachowując solidną formę. Klejone ściany wzmacniają opakowania, dzięki czemu można układać jedno pudełko na drugim – jest to szczególnie pomocne podczas przewozu wielu ciast.
Kolejną opcją są pojemniki występujące w arkuszach, które są nieco tańsze od klejonych. Najczęściej przyjmują formę dwuczęściową lub jednoczęściową. Te drugie wykorzystuje się przy tworzeniu mniejszych pudełek, natomiast te pierwsze za pomocą osobnego wieczka są wzmocnione po bokach (wymagają cierpliwości podczas składania).

Plastikowe pojemniki na ciasto dają możliwość wielokrotnego użytku i są bardzo często używane w wielkich cukierniach, czy nawet w domu. Pojemnik należy dostosować do ciasta, zapewniając komfort przewozu i bezpieczeństwo.

Źródło: sklep Technica