Zastosowanie ksylitolu

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Cukier brzozowy to zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnego cukru białego. Zastosowanie ksylitolu jest szerokie i nie ogranicza się jedynie do domowej kuchni. Warto poznać bliżej zalety tego cukru i wprowadzić go do swojej diety.

Cukier brzozowy, a cukier biały

Do słodzenia żywności powszechnie wykorzystywany jest cukier biały, czyli sacharoza, która spożywana w dużych ilościach ma negatywny wpływ na ludzki organizm. Na szczęście istnieją alternatywy dla białego cukru, a jedną z nich jest ksylitol. Ten zdrowy cukier ma niższą kaloryczność od sacharozy, a także zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bez obaw spożywany przez diabetyków oraz przez osoby pozostające na diecie. Cukier brzozowy jest również zdecydowanie słodszy do cukru białego, ponieważ skuteczniej aktywizuje receptory słodkiego smaku znajdujące się na powierzchni języka.

Szukaj ksylitolu w dobrych sklepach

Gdzie wykorzystuje się ksylitol?

Cukier brzozowy doskonale nadaje się do słodzenia ciast i innych wypieków. Ten cukier swoim wyglądem przypomina sacharozę i można go także w powodzeniem wykorzystywać do słodzenia napojów. Zastosowanie ksylitolu nie ogranicza się jednak jedynie do kuchni. Substancja ta posiada potwierdzone działanie bakteriobójcze, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do gum do żucia, płynów do płukania usta, a także innych produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Cukier ten wspomaga również przyswajanie wapnia w organizmie.