Choć trudno o potrawę kojarzącą się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej niż śledzie po cygańsku, w wielu domach jest ona przygotowywana nie tylko od święta. Trudno się jednak temu dziwić. Są przecież nie tylko wyraziste w smaku, ale również stosunkowo lekkie. W niewielkiej ilości nie zaszkodzą więc nawet tym osobom, które muszą dbać o linię.
Jak przygotować śledzie po cygańsku?
Gdy w grę wchodzą śledzie po cygańsku przepis na tę potrawę może różnić się nie tylko w zależności od indywidualnych preferencji kucharza. Zmiany składników wynikają także z tradycji regionalnych. Warto więc pamiętać, że nie ma jednej listy składników, którą można byłoby uznać za lepszą niż inne. Nie ma też mowy o jednych proporcjach, do których zawsze należy dążyć. Najprostsza lista składników obejmuje zatem:
- filety śledziowe solone,
- dużą białą cebulę,
- olej rzepakowy,
- musztardę delikatesową,
- ogórki konserwowe.
Jeśli liczy się na bardziej wyrazisty smak, warto dodać także słodką paprykę w proszku oraz nawet 250 mililitrów pikantnego keczupu. Jak zrobić śledzie po cygańsku możesz przeczytać pod adresem https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-po-cygansku.
Śledzie po cygańsku – przepis krok po kroku
Najprostszy przepis na śledzie po cygańsku zakłada najpierw opłukanie ich pod zimną wodą, a następnie – włożenie do pojemnika, gdzie w zimnej wodzie powinny wymoczyć się z nadmiaru soli. Czas moczenia należy uzależnić od własnych preferencji, choć zwykle już po dwóch godzinach można uznać ten etap za zakończony. Po wyjęciu śledzi z wody należy je osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Sekretem śledzi po cygańsku jest ich otoczka, gdy więc same śledzie się moczą warto przystąpić do krojenia ogórków konserwowych, obierania cebuli, a potem również – do podsmażenia jej. W patelni powinno znaleźć się miejsce nie tylko dla cebuli, ale również dla keczupu, słodkiej papryki oraz przypraw dodawanych do smaku. Gdy sos ostygnie można do niego dodać pokrojone wcześniej ogórki oraz same śledzie. Po wymieszaniu warto całość umieścić w szczelnie zamkniętym słoiku. Śledzie po cygańsku są gotowe do zjedzenia zaraz po przygotowaniu, choć warto pozostawić je w lodówce na co najmniej kilka godzin.