Rodzajów kieliszków istnieje naprawdę mnóstwo, a co więcej, zazwyczaj różnią się one między sobą drobnymi szczegółami, takimi jak kształt, wysokość, czy grubość szkła. Warto jednak mieć na uwadze, że te szczegóły potrafią w znaczący sposób wpływać na doznania płynące ze spożywania konkretnych rodzajów alkoholu.
Każdy trunek powinien być spożywany w odpowiednio dobranym szkle, aby uzyskać pełnię smaku i aromatu. Warto poświęcić chwilę, aby poznać różnice między różnymi rodzajami kieliszków i nauczyć się konsumować alkohol w sposób świadomy.
Kieliszki do wina
Jest to najbardziej obszerna grupa kieliszków, ze względu na ogromne zróżnicowanie gatunków win. Każdy rodzaj wina powinien być podawany w innym kieliszku, którego specyfika uzależniona jest od sposobu spożywania trunku. Istnieje jednak jedna uniwersalna zasada dotycząca wszystkich rodzajów kieliszków do wina. Mianowicie, każdy kieliszek powinien być przezroczysty, aby bez większych problemów móc ocenić kolor wina. Kieliszek do wina powinien być również wykonany z cienkiego szkła, aby móc ogrzać trunek w swojej dłoni. Należy również pamiętać o tym, aby nie napełniać kieliszka w całości. Optymalną ilość stanowi około 30% pojemności kieliszka, aby bez problemu móc zamieszać wino swobodnym ruchem ręki. W zależności od rodzaju wina, kieliszki powinny być odpowiednio dobrane.
Wino czerwone powinno spożywać się w stosunkowo wysokich kieliszkach, posiadających pękatą, dużą czaszę, która zwęża się ku górze. Jest to kształt kieliszka, który pozwala na zetknięcie się dużej powierzchni trunku z powietrzem, uwalniając tym samym pełny smak i aromat.
Kieliszek do wina białego powinien być natomiast mniejszy, ponieważ białe wino nie wymaga tak dużej ilości powietrza, aby uwolnić aromat.
Istnieje również wino różowe, które należy spożywać mocno schłodzone. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę różowego wina, podaje się je w wąskich kieliszkach, ze smukłą czaszą.
Kieliszki do wódki
Wódka, mimo że pozornie zawsze smakuje podobnie, również powinna być podawana w różnych rodzajach szkła. W zależności od rodzaju wódki, można podawać ją w tzw. „shotach”, czyli walcowatych kieliszkach o płaskim spodzie oraz w grubych kieliszkach z nóżką. Drugi rodzaj kieliszków najczęściej wykorzystuje się do spożywania wódki gatunkowej. Warto również pamiętać o tym, że wódka powinna być mocno schłodzona, jednak nie zmrożona. Schłodzenie wódki pozwala wydobyć jej pełny aromat, natomiast całkowite jej zamrożenie sprawia, że traci ona właściwości smakowe. Odpowiednio dostosowane kieliszki do wódki (link) oraz właściwa temperatura mogą znacznie zwiększyć satysfakcję płynącą ze spożywania tego trunku.