Czy piec konwekcyjno – parowy to podstawa każdej restauracji?

Sprzęt AGD By marcoula 0 Comments

Piece konwekcyjno – parowe to coraz popularniejsze wyposażenie profesjonalnych kuchni. Cena tego urządzenia sprawia, że niektórzy zastanawiają się czy to urządzenie jest na tyle niezbędne i niezastąpione, aby było warte swojej ceny. Warto więc poznać główne zastosowania takiego urządzenia, aby zobaczyć jakie zalety posiada i samemu ocenić czy jesteśmy w stanie osiągnąć wymierne korzyści wynikające z użytkowania takiego przyrządu.

Piec konwekcyjno parowy – zalety

Piec konwekcyjno – parowy (link) pozwala na pieczenie przy wykorzystaniu pary oraz suchego powietrza, dzięki czemu potrawy zachowują swój aromat, a gramatura produktów nie ulega tak wysokiemu ubytkowi. To urządzenie umożliwia również pieczenie w niskich temperaturach; dzięki temu pieczone mięsa są w stanie zachować swoją soczystość oraz miękkość. piec konwekcyjno parowy

Jakie oszczędności jesteśmy w stanie osiągnąć?

Codzienne korzystanie z takiego pieca to wymierne korzyści, nie tylko smakowe, ale również ekonomiczne. Dzięki takiemu urządzeniu jesteśmy w stanie ograniczyć:

  • zużycie energii o ok. 60% – piec bardzo szybko się nagrzewa, posiada doskonałą izolację termiczną, a odpowiednia cyrkulacja powietrza wewnątrz skraca czas przygotowywania dań,
  • zużycie wody o ok. 40% – podczas godziny pracy piec zużywa około 8 litrów wody, czyli znacznie mniej niż w przypadku użycia na przykład kotła,
  • zużycie tłuszczu o ok. 90% – podczas przygotowywania potraw w piecu tłuszcze jest wykorzystywany wyłączanie do nadania daniu walorów smakowych, pieczenie odbywa się za sprawą gorącego powietrza.

Warto również wziąć pod uwagę, że taki piec pozwala także na zmniejszenie nakładów inwestycyjnych (może zastąpić kilka innych urządzeń) i zajmuje mniejszą powierzchnię w kuchni niż na przykład dwa tradycyjne piece.