Rozmiar frytownicy gastronomicznej – jak dobrać?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Frytownica gastronomiczna to must have w każdym lokalu gastronomicznym, który serwuje dania z różnych stron świata. Umożliwia smażenie w głębokim tłuszczu potraw mięsnych, warzywnych, czy dodatków w postaci frytek, warzyw, czy innych produktów. Podczas wyboru niezwykle ważny jest rozmiar frytury, co jest związane z oczekiwaniami i wymogami lokalu gastronomicznego. Na jaki rozmiar postawić? O czym warto pamiętać?

frytkownica elektrycznaFachowa frytura gastronomiczna

Podczas doboru kluczowymi kwestiami są typ i rozmiar urządzenia. Wszędzie tam, gdzie smażymy wiele produktów wykluczających się smakowo, konieczne jest zastosowanie kilku mniejszych sprzętów. Dzięki temu tłuszcz nie będzie przenoszony z potrawy na potrawę, a my zachowamy doskonały smak potraw. W takim wypadku sprawdzą się frytownice z odrębnymi termostatami i osobnymi komorami. Optymalne rozwiązanie dla dużego lokalu gastronomicznego to frytura dwukomorowa. Nie zapominajmy o kształcie frytownicy. W smażalni ryb popularne są modele dostosowane do wydłużonych koszy. W sklepie Gastromocni możemy kupić tanią fryturę gastronomiczną różnego rodzaju.

Rozmiar frytownicy gastronomicznej

Z pewnością przed zakupem zastanawiamy się, jak duża powinna być frytownica. W barach z fast foodem, gdzie często serwowane są frytki, zazwyczaj stosuje się urządzenia nawet 20 lub 30 litrowe. W restauracjach z tradycyjną kuchnią bez problemu zastosujemy frytury i pojemności od 8 do 10 litrów. Frytownica gastronomiczna musi mieć moc dostosowaną do pojemności zbiornika na olej, co warto mieć na uwadze. Duże frytownice o małych mocach z pewnością będą się długo nagrzewać, co wydłuży czas oczekiwania klientów. Ponadto, zmrożone produkty są raczej gotowane, a nie smażone, co przełoży się negatywnie na efekty końcowy.