Bez tego sprzętu nie usmażysz idealnych naleśników!

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Smażenie naleśników wydaje się być czynnością bardzo łatwą, jednak opanowanie tej umiejętności do perfekcji jest nie lada wyczynem. Żartobliwie mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi. Często jest to prawdą, gdyż konsystencja ciasta mogła być przykładowo zbyt rzadka lub olej mógł nie zostać wystarczająco rozgrzany. Równie często jest to jednak spowodowane użyciem sprzętu niskiej jakości. W celu usmażenia perfekcyjnych wyrobów warto rozejrzeć się więc za dobrymi patelniami do naleśników.

Jak wyglądają patelnie do naleśników?

Są to produkty o okrągłym kształcie, małej, cienkiej rączce i niskim obrzeżu. Występują one w wielu rozmiarach – od patelni bardzo małych do takich, których średnica sięga nawet 30 cm. Powierzchnia produktu jest najczęściej pokryta warstwą teflonu, która ułatwia smażenie naleśników, a także późniejsze mycie patelni. Niemniej często spotykane są również produkty posiadające powłoki ceramiczne, tytanowe lub granitowe.

patelnia do naleśników

Jakie są zalety patelni przeznaczonej specjalnie do naleśników?

Patelnie do naleśników pozwalają na łatwe nalewanie i rozprowadzanie ciasta po ich powierzchni. Dzięki dokładnej kontroli nad grubością ciasta można smażyć nawet bardzo cienkie naleśniki, co przydaje się choćby przy przygotowywaniu francuskich crepes (naleśników na słodko o bardzo cienkim cieście). Dodatkowo, ich niskie obrzeże pozwala na wygodne obracanie wyrobu za pomocą szpatułki bez frustrującego rozrywania ciasta. Teflonowa powłoka chroni z kolei przed przywarciem wyboru do powierzchni produktu.