Czy zaparcia są groźne?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Panuje opinia, że zaparcia są jedynie niegroźną dolegliwością. Jednak powodują one nie tylko złe samopoczucie, ale przede wszystkim działają niekorzystnie na florę jelitową. Dlatego mogą być znacznie groźniejsze, niż się uważa. Włączenie produktów bogatoresztkowych do diety może przywrócić właściwy pasaż jelitowy.

Co to są zaparcia?

Przyjmuje się, że zdrowy organizm powinien w ciągu 24 godzin strawić i pozbyć się resztek pokarmowych. To oznacza, że zdrowy człowiek powinien wypróżniać się dwa razy na dobę. Jeśli tak się nie dzieje, mówi się o zaparciach.

Panuje opinia, że zaparcia są zupełnie niegroźne. Jednak nieusunięte resztki pokarmowe zawierają szkodliwe substancje dla organizmu. Bakterie je fermentują, co powoduje wzdęcia i złe samopoczucie. Zaparcia są pośrednio także przyczyną hemoroidów.

Jak się ich pozbyć?

Zaparcia to dolegliwość, jaka dotyczy szczególnie świata zachodniego. Jej przyczyną jest głównie zła dieta i odwodnienie. By usprawnić pasaż jelitowy należy zrezygnować z używek, szczególnie kawy, a pić więcej wody i ziołowych herbat. Dieta regulująca wypróżnianie powinna składać się z produktów bogatoresztkowych, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i orzechy.

Mikroflora jelitowa a zaparcia

Bakterie jelitowe trawią resztki pokarmowe, produkują witaminy i przyczyniają się do utrzymania zdrowego stanu jelit. To wszystko jest niezbędne do tego, by one prawidłowo funkcjonowały. Dlatego niewłaściwa mikroflora będzie sprzyjać zaparciom, a te z kolei – będą działać niekorzystnie na mikroflorę. Prawidłowy stan flory bakteryjnej jest uzależniony od szybkiego pozbywania się już strawionych i zupełnie niepotrzebnych resztek pokarmowych.

Jarmuż – warzywo, które warto włączyć do diety

Jarmuż (więcej) jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera także witaminy K i C oraz liczne mikroelementy (m.in. potas i wapń). Jest szczególnie cenny dlatego, ponieważ dostarcza też polifenoli – związków, które bakterie jelitowe przekształcają w antyoksydanty. Antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną np. raka jelita.