Dlaczego warto smażyć mięso na kamieniu lawowym do grilla?

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Używanie kamieni lawowych do grilla ma wiele zalet i równocześnie bardzo mało wad. Dzięki temu zyskuje ono coraz większą popularność i wiele osób decyduje się na korzystanie z kamieni lawowych w swoich domowych kuchniach. Granit sprawdza się w nich doskonale. Dlaczego warto smażyć mięso na kamieniu?

Ekspresowe tempo

Kamień lawowy do grilla z GastroNet24 szybko się rozgrzewa do bardzo wysokich temperatur. Granit kumuluje w sobie energię cieplną, a następnie stopniowo ją oddaje. Mięso można smażyć właśnie na etapie oddawania przez kamień energii. Trzeba jednak pamiętać, że cały proces jest bardzo gwałtowny. Kamień lawowy ma bardzo wysoką temperaturę, wiec samo smażenie mięsa przebiega w bardzo krótkim czasie. Trzeba uważać, by go nie przesmażyć i nie przypalić. Co jeszcze ważniejsze – trzeba uważać, by się nie poparzyć. Dotknięcie gołą ręką kamienia będzie z pewnością bardzo bolesne i może wymagać konsultacji z lekarzem.

Bez tłuszczu

Kamienie lawowe do steków nie wymagają użycia żadnych dodatkowych tłuszczy, niż te, które wytapiają się z mięsa podczas jego smażenia. Dzięki temu cały proces, jak i jego efekt – są przyjazne dla zdrowia człowieka. Smażenie bez użycia dodatkowych tłuszczy jest też dobre dla utrzymania odpowiedniego smaku mięsa. Dzięki temu kamień lawowy pomaga wydobywać prawdziwy smak konkretnego gatunku mięsa. To propozycja dla koneserów i znawców, którzy doskonale wiedzą, czego oczekują od swoich posiłków. Warto przygotowywać na kamieniu lawowym różne typy mięs po to, by porównywać smaki i towarzyszące im doznania. Taki pomysł na menu degustacyjne może sprawdzić się nie tylko w restauracji.