Do czego służy łyżka cedzakowa?

Przybory do kuchni By marcoula 0 Comments

Łyżka cedzakowa to jedno z niezbędnych akcesoriów, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Ze względu na jej szerokie zastosowanie, jest wykorzystywana niemal każdego dnia. W sklepach z wyposażeniem kuchennym dostępnych jest wiele modeli wykonanych z różnych materiałów i w ciekawych wzorach.

Do czego zatem służy łyżka cedzakowa?

Łyżka z dziurkami stała się stałym elementem wyposażenia każdej kuchni. Doskonale sprawdza się do mieszania potraw, jak i ich przygotowywania. Najczęściej jednak używana jest do wyławiania pojedynczych składników z zup lub sosów, które wymagają wcześniejszego odsączenia. Jej popularna nazwa często używana zamiennie to łyżka szumówka z bokono. Co ciekawe wiele osób błędnie myśli, że obie te łyżki służą do zupełnie czegoś innego.

Czym kierować się przy wyborze łyżki cedzakowej?

Najważniejszy jest jej materiał. Bez znaczenia czy łyżka będzie używana tylko do wyławiania pojedynczych produktów, czy do mieszania dania na patelni. Powinna być stworzona z materiału, który nie spowoduje powstawania brzydkich zarysowań na delikatnych powłokach garnków. Zatem nie do końca sprawdzą się klasyczne łyżki wykonane ze stali nierdzewnej – zdecydowanie lepsze będą te wytworzone z materiałów sztucznych. Wybór koloru i wzoru zależy od własnych preferencji i nie ma wpływu na użytkowanie łyżki.

Modele wykonane z tworzyw sztucznych są odporne na wysokie temperatury, więc bez obaw można mieszać nimi gorące potrawy. Jednocześnie należy pamiętać, że nie jest to niezniszczalny materiał. W żadnym wypadku nie można umieszczać łyżki razem z naczyniem żaroodpornym w gorącym piekarniku ani też zostawiać jej bardzo blisko palnika kuchenki gazowej, ponieważ po kilku minutach może zacząć się delikatnie topić.