Dziewięścił na problemy z trawieniem – i nie tylko

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Kwiaty dziewięćsiłu już przed wiekami przyciągały uwagę mieszkańców wyżyn i górskich okolic. Ich fascynujący, przypominający gwiazdę kształt stanowi jeden z najpopularniejszych ornamentów w sztuce podhalańskiej. Jednak dziewięćsił bezłodygowy to nie tylko piękne kwiaty, które można spotkać w Tatrach czy Sudetach. Korzeń dziewięćsiłu, od stuleci wykorzystywany przez zielarzy, jest doceniany również przez nowoczesną fitoterapię. Na co pomaga dziewięćsił i jak go stosować?

Dziewięćsił bezłodygowy – substancje czynne i działanie

Sproszkowany lub cięty korzeń dziewięćsiłu to źródło wielu drogocennych substancji. Zawiera m.in. żywice i olejki eteryczne wykazujące działanie grzybobójcze i antyseptyczne, a także inulinę, korzystnie wpływającą na układ trawienia. W dziewięćsile występują również kwasy fenolowe i inne związki roślinne, będące silnymi przeciwutleniaczami, tłuszcze roślinne czy garbniki. Taka charakterystyka substancji aktywnych sprawia, że dziewięćsił szczególnie zalecany przy następujących dolegliwościach:

  • przeziębienia, obniżona odporność (działanie przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i napotne)
  • problemy z trawieniem, zaparcia, zanik apetytu (m.in. pobudzenie wydzielania śliny i soku żołądkowego)
  • trudno gojące się rany, trądzik
  • dziewięćsił pomaga także oczyścić organizm z toksyn

Jak stosować korzeń dziewięćsiłu?

Preparaty z korzenia dziewięćsiłu można stosować wewnętrznie oraz zewnętrznie, do przemywania ran czy robienia okładów. Z surowca sporządza się napar (łyżeczkę ciętego korzenia wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i zaparzać ok. 10 minut) lub wywar (łyżeczkę korzenia gotować na małym ogniu w 250ml wody, aż odparuje ok. połowa). Korzeń dziewięćsiłu można wykorzystać również do przygotowania nalewki.