Gotowanie na parze – łatwa dieta

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Karkołomna praca na siłowni, ciężkie treningi kilka razy w tygodniu to niestety nie wszystko – żeby osiągnąć sukces i zbić zbędne kilogramy należy również przestrzegać diety. Często plany przygotowane przez specjalistów od żywienia są bardzo restrykcyjne. System pięciu posiłków w ciągu dnia, na pewno nie raz słyszał o nim ktoś, kto próbował swoich sił w odchudzaniu. Jak jeszcze można poprawiać nasze żywienie, tak aby nie tylko kalorie w ciągu dnia się zgadzały?

Sposób na zdrowie

Warto zakupić garnek do gotowania na parze: https://ostry-sklep.pl/c/211/garnki-do-gotowania-na-parze-garnki.html i nauczyć się przyrządzać posiłki, które zawierają o wiele więcej witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, niż potrawy smażone czy gotowane w wodzie. Jeśli chodzi o smażenie, to nikt nie ma wątpliwości. Mówi się o tym, że nadmiar tłuszczu szkodzi i potrafi odkładać się tworząc nadmiar tkanki tłuszczowej. Otyłość to popularne zjawisko w dzisiejszych czasach. Natomiast już nie tak często mówi się o tym, czemu gotowanie w wodzie jest gorsze od przygotowywania posiłków na parze. Przyczyna jest prosta, gotowania powoduje przenoszenie wartościowych składników do wywaru a  wyjaławianie z nich warzyw, które później zjadamy. Pozbywamy się tego co najlepsze, tracimy w ten sposób około 40% witamin i minerałów. W trakcie parowania taka sytuacja nie ma miejsca. Dzięki czemu możemy odkrywać smak potraw na nowo, ponieważ mają one o wiele bogatszy smak niż te ugotowane w wodzie.

model garnka na parę