Wytwornice lodu są przydatne zarówno w placówkach gastronomicznych (bary, restauracje, hotele, sale bankietowe), jak i w domu czy biurze. Zasada działania kostkarki do lodu jest bardzo łatwa. Urządzenie zostaje spryskane wodą, następnie rozpocznie się wybrana opcja przygotowania kostki. Przy zakupie warto wziąć pod uwagę moc, pojemność lub wydajność kostkarki do lodu.
Jak działa i do czego jeszcze się przydaje kostkarka do lodu?
Kostki lodu są podstawą drinków, koktajli i musów owocowych. Kostkarka do lodu ze sklep technica to świetny sposób na ochłodzenie i odświeżenie się przy drinku w upalny dzień. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w domowej zamrażarce, możesz zrobić zwykłe kostki lodu. Natomiast jeśli potrzeba ich więcej, kostkarka do lodu jest wtedy niezbędna.
To także niezbędnik gastronomiczny. Świeże kostki lodu to pozycja obowiązkowa w renomowanych restauracjach i barach. Maszyna do lodu jest dokładnie tym, na co wygląda, urządzeniem do delektowania się zimnymi napojami. Większości napojów alkoholowych nie można sobie wyobrazić bez kostek lodu lub kruszonego lodu.
- Lód można wsypać bezpośrednio do napoju.
- Można również wypełnić lodem, na przykład wiadro, które służy do chłodzenia butelki szampana, wódki, piwa, napojów gazowanych itp.
- Oczywiście w zależności od kształtu i wielkości – kostki lodu mają wiele zastosowań. Kostki lodu mogą posłużyć również do ekspozycji potraw i posiłków, aby te dobrze się prezentowały.
Zasada działania kostkarki do lodu
Wbrew pozorom obsługa kostkarki do lodu jest bardzo prosta. W zależności od ustawionego programu i rodzaju kostkarki możesz wytworzyć lód do wypełnienia całego pojemnika lub tyle, ile potrzebujesz. Cały mechanizm polega na tym, że woda wprowadzana do specjalnej formy jest zamrażana przez określony czynnik chłodzący, wodę lub powietrze. Forma jest następnie podgrzewana, aby można ją było wytłaczać, na przykład za pomocą napędzanej silnikiem łopatki.
Kostki są następnie umieszczane w specjalnym pojemniku, w którym utrzymywana jest temperatura. Zwykle lód jest wytwarzany do momentu zamknięcia drzwi, które popychają kostkę. Jeśli nie jest to możliwe, oznacza to zatrzymanie produkcji lodu do momentu zapełnienia pojemnika, usunięcia lodu i zrobienia miejsca na następny lód.