Jak podawać desery serwowane w szklanych pucharkach do deserów?

Szkło By marcoula 0 Comments

Szklane pucharki do deserów wyglądają bardzo elegancko, ale ich estetyczne podawanie może być prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście są sprawdzone metody, które pozwalają na serwowanie deserów w sposób, który po prostu będzie zachwycał. Jak więc podawać desery w pucharkach?

Na talerzyku i serwetce

Najczęściej pucharki na desery (sprawdź te) ustawia się na serwetkach położonych na talerzykach deserowych. Dzięki temu można przenosić je na takiej zaimprowizowanej podkładce bez obaw o to, że pucharek upadnie lub przewróci się. Warto pamiętać, że chwytanie pucharków za nóżki jest nieeleganckie i nie powinno się tego robić. Wyjątkiem jest sytuacja, w której podczas przenoszenia pucharka na stół zabezpiecza się pucharek poprzez delikatne podtrzymywanie jego nóżki. Nigdy jednak nie obejmuje się go całą dłonią. Może to zostawić brzydkie ślady na szkle. Chwila nieuwagi może też zaowocować przypadkowym ułamaniem nóżki pucharka. Im jest on wyższy, tym wyższe jest ryzyko uszkodzenia pucharka.

Kilka pucharków na jednej tacy

W przypadku serwowania równocześnie wielu deserów można też pozwolić sobie na ustawienie wielu pucharków na deser obok siebie. Trzeba zadbać o to, by pucharki nie znajdowały się zbyt blisko siebie. W takim wypadku podczas przenoszenia ich mogą one uderzać o siebie, co będzie powodem nieprzyjemnego dla uszu zgrzytu. Uderzanie o siebie szklanych naczyń może też spowodować ich wyszczerbienie. Lepiej jest więc tego unikać. Tutaj trzeba też zaznaczyć, że w ten sposób mogą być przenoszone średnie i duże pucharki deserowe. Małe powinny jednak być stawiane osobno na talerzykach, tak jak wyjaśniono to wcześniej. Dzięki temu mogą one prezentować się wystarczająco okazale i elegancko. Pucharki powinny być zdejmowane z tacy bardzo ostrożnie. Najlepiej jest trzymać je za podstawę lub tuż pod czaszą.