Jednym z rarytasów serwowanych podczas przyjęć i biesiad w rodzinnym gronie są domowej produkcji nalewki. Często ich receptury ulepszane są przez pokolenia, a bywa, że ich proporcje owiane są tajemnicą.
Tak szlachetny trunek wymaga odpowiedniej oprawy.
Jak podawać nalewki?
Nie ma reguły co do idealnej temperatury, w jakiej serwuje się nalewki. Wszystko zależy od jej rodzaju, gęstości, mocy i ilości cukru. Jednak większość zyskuje na smaku po lekkim schłodzeniu.
Nalewka najlepiej prezentuje się nalana do karafki. Dzięki temu możliwe jest podziwianie jej unikalnego koloru jeszcze przed podaniem jej gościom. Do tego konieczne są odpowiednie kieliszki do nalewek, które zmaksymalizują odczucia podczas delektowania się trunkiem.
Jakie kieliszki są odpowiednie do nalewek?
Nalewkami należy się delektować. Kieliszki do nalewek (np. takie bokono.pl/pl/c/Kieliszki-do-likieru/44) powinny być małe, wykonane z materiałów najwyższej jakości. To, że szkło musi być krystalicznie czyste, jest wręcz oczywistością — jakiekolwiek smugi zakłócą efekt wizualny. W zależności od rodzaju nalewki lepiej sprawdzą się ciut szersze kieliszki — gęsty trunek ciężko wypić z tych o wąskiej czarce.
Najlepiej sprawdzą się nieduże kieliszki na smukłej nóżce — tak by można je było wygodnie podnieść i podziwiać kolor trunku pod światło. Świetnie sprawdzą się kryształowe kieliszki dopasowane wyglądem do karafki, w której podana jest nalewka.