Jak urozmaicić swoje desery? Syfon do bitej śmietany

Sprzęt AGD By marcoula 0 Comments

Bita śmietana to obowiązkowy dodatek do wielu deserów. Mogą to być lody, ciasta, owoce, galaretka, kawa i wiele więcej przepysznych posiłków. Jednak, aby udoskonalić je jeszcze bardziej, warto przygotować bitą śmietanę własnoręcznie. Dzięki temu będzie ona idealnie puszysta i rozpływająca się w ustach. Jak przygotować taką śmietanę?

Praktyczne urządzenie kuchenne – syfon do bitej śmietany

Jest to niezwykle przydatny sprzęt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. W szczególności, jeśli lubi się desery. Syfon do bitej śmietany poradzi sobie z jej ubijaniem bez większego problemu, a efekty będą naprawdę zaskakujące. Co więcej, oprócz tego zastosowania syfon nada się również do przygotowywania:

syfon do bitej śmietany

  • sosów,
  • lekkich musów,
  • pianek,
  • kolorowych napojów,
  • zup kremowych,
  • a nawet ciasta.

Działanie urządzenia

Syfon do bitej śmietany nie jest zbyt skomplikowanym sprzętem. Aby wykonał swoją pracę, wystarczy wrzucić do niego odpowiednie składniki, nabić go specjalnym nabojem (1 nabój dla syfonów 500 ml oraz 2 naboje dla modeli 1 litowych), a następnie wstrząsnąć kilka razy. Ciekawym sposobem na urozmaicenie deseru jest dodanie do syfonu przetartych owoców leśnych bądź specjalnego barwnika, dzięki czemu produkt uzyska intensywny kolor. I voila, teraz możemy rozkoszować się pysznym deserem.

Podczas korzystania z syfonu należy pamiętać jedynie o kilku zasadach. Podczas jego używania, nie wolno go otwierać, gdyż jest on pod dużym ciśnieniem. Do syfonu nie nadają się również miąższe owocowe i należy unikać wkładania do niego pestek, gdyż może to spowodować uszkodzenie urządzenia.