Jaki kamień do pizzy wybrać?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że najlepsza pizza pochodzi rodem z Włoch. Prawdziwa pizza powinna być pieczona w piecu kamiennym opalanym węglem drzewnym. Tylko wtedy zyskuje ten niepowtarzalny smak i aromat.

Czy warto kupić kamień do pizzy?

Wcale nie taką nowością na rynku są kamienie do pizzy. Wiele osób zastanawia się czy warto kupić kamień do pizzy. Rozwiewając wątpliwości taki kamień będzie wykorzystywane nie tylko do pieczenia tego włoskiego specjału, ale równie dobrze można go wykorzystać do wypieku domowego pieczywa – chleba i bułek.

Kamień do wypieku pizzy i chleba doskonale rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni, pochłaniając przy tym wilgoć wydostającą się z wypiekanych produktów. Wypieki na kamieniu do pizzy są chrupiące i bardzo aromatyczne.

Jak wybrać kamień do pizzy

kwadratowy kamień do pizzy
kwadratowy kamień do pizzy

Na rynku dostępne są przede wszystkim dwa rodzaje kamieni. Różnią się one przede wszystkim kształtem. Można kupić kamień okrągły lub prostokątny. O ile wygląd okrągłe kamienia wygląda znacznie lepiej, o tyle bardziej uniwersalnym i praktyczniejszym rozwiązaniem jest kupno kamienia do pizzy w kształcie prostokątnym. Na takim kamieniu można wypiekać pizze w różnych kształtach, ale również posłuży do wypieku chleba i domowych bułeczek.

Część sprzedawanych kamieni w zestawie ma również załączony specjalny stojak, aby można było wyjąc go bezpośrednio na stół. Jednak trzeba przy tym bardzo uważać, nagrzany kamień w piekarniku bardzo długo zachowuje swoją temperaturę więc jest bardzo gorący. Do jego przenoszenia należy używać silikonowych rękawic i uważać aby kamień nie poparzył dłoni.