Jaki stół roboczy jest potrzebny dla profesjonalnego kucharza?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

W każdym zakładzie gastronomicznym musi być doskonale wyposażone zaplecze kuchenne. To główny warunek, aby praca przebiegała sprawnie i zapewniała odpowiednią jakość obsługi klientów. Wszystkie sprzęty kuchenne powinny zapewniać ergonomiczne warunki pracy personelu kuchennego. Duże znaczenie ma zarówno dobór odpowiedniego wyposażenia, jak też jego odpowiednie rozmieszczenie w przestrzeni kuchennej.

Jak zaaranżować stanowisko pracy kucharza?

Sporządzanie potraw w kuchni restauracyjnej to proces składający się z wielu etapów. Od przygotowania produktów, poprzez ich obróbkę termiczną aż po ułożenie na talerzach smacznych i efektownie wyglądających dań. Wszystko to odbywa się zazwyczaj pod presją czasu, aby klienci byli obsłużeni szybko i sprawnie. Dużo zależy od tego, jak kucharz ma urządzony swój warsztat pracy. Głównym elementem wyposażenia kuchni jest stół roboczy: funkcjonalny i ustawiony w odpowiednim miejscu. Wybór stołu zależy od indywidualnego zapotrzebowania na powierzchnię roboczą oraz od warunków przestrzennych pomieszczenia kuchennego.

Stół roboczy a efektywność pracy

Profesjonalny stół roboczy przystosowany jest do różnych działań (takie profesjonalne stoły można znaleźć m.in. na https://www.gastropuls.pl/stoly-przyscienne). Dlatego jego konstrukcja musi być dostosowana do przeznaczenia. W sprzedaży są stoły robocze o zróżnicowanej konstrukcji:

  • przyścienny – wyposażony w pionowy rant, chroniący ścianę przed zabrudzeniem przez rozlane na blacie płyny,
  • centralny – ustawiony pośrodku kuchni zapewnia dostęp do blatu z każdej strony,
  • z półkami pod blatem – usprawnia wykonywanie czynności, bo pracownik może zgromadzić potrzebne akcesoria w zasięgu ręki,
  • mobilny – na kółkach, w razie potrzeby można go przemieszczać w różne części pomieszczenia,
  • blat roboczy zespolony z szafką – opcja dla zaplecza kuchennego o mniejszej powierzchni, służy zarazem do przechowywania naczyń.

Dobrze dobrany do swojego przeznaczenia stół roboczy należycie spełnia swoją funkcję. Zapewnia optymalną wydajność pracy personelu i ogranicza wysiłek przy wykonywaniu poszczególnych zadań.

Jaki stół roboczy do pracy w kuchni?

Restauracja jest miejscem szczególnym ze względu na konieczność zachowania w kuchni czystości a nawet sterylności. Na personelu ciąży odpowiedzialność za jakość wydawanych posiłków. Nie może się zdarzyć żadne uchybienie wynikające z braku zachowania standardów pod względem higieny. Zatem w każdej profesjonalnej kuchni musi się znajdować stół roboczy ze stali nierdzewnej. Stal nie wchodzi w reakcję z żadnymi związkami chemicznymi, które mogą być składnikami produktów lub przypraw. Dzięki temu blat jest odporny na trwałe zabrudzenia i łatwo go utrzymać z czystości. Ponadto, aby personel miał zapewnione bezpieczeństwo pracy stół roboczy musi być solidny i stabilny.