Keksówka – jaką wybrać?

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Każdy, kto dużo piecze, z pewnością zgodzi się ze stwierdzeniem, że blach do pieczenia nigdy w domu za dużo. Blachy są różnej wielkości, tak aby można było piec zarówno małe jak i duże ciasta. Tradycyjne, prostokątne blachy służą do wypieku placków – placka ze śliwkami czy też szarlotki. Tortownica, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do wypieku przepysznych tortów. Keksówka z kolei może służyć do zrobienia keksu, babki piaskowej, a nawet pasztetu. Jest to bardzo przydatna foremka do pieczenia, która powinna na stałe znaleźć się w każdej kuchni. Jaka keksówka sprawdzi się najlepiej?

Rodzaje keksówek

Keksówka keksówce nie równa. Formy te różnią się między sobą zarówno wielkością, materiałem z jakiego są wykonane, a także kolorystyką. Spotkać można formy zarówno jednorazowe, jak i wielokrotnego użytku. Porządna keksówka od Ale Dobre, powinna spełniać swoją rolę przez kilka lat, jeżeli nie dłużej.

Kiedy wybrać rozwiązanie jednorazowe?

Jednorazowe keksówki to nie jest dobre wyjście – z kilku powodów. Po pierwsze, używając przedmiotów jednorazowych zaśmieca się środowisko naturalne. Po drugie, cierpi na tym budżet domowy, bo przy każdym wypieku trzeba kupować nowy sprzęt. Jednorazowe keksówki sprawdzą się od święta, na przykład do wypieku mini pasztecików.

Jaka keksówka będzie najlepsza?

Najtańsze są keksówki wykonane z blachy – można je dostać w każdym sklepie już od kilku złotych. Foremki tego typu może nie są najładniejsze, ale posłużą kilka lat. Osoby, które wolą nieco więcej zapłacić za lepszą jakość mogą zdecydować się na inne rozwiązanie, a mianowicie na keksówkę pokrytą powłoką nieprzywierającą. Dostępne są także keksówki ceramiczne oraz wykonane z silikonu. Rozwiązań jest całkiem sporo i tak na prawdę jedynie ich przetestowanie może wskazać faworyta, który zajmie stałe miejsce w kuchni.