Przepis na śledzie w śmietanie

Jedzenie By marcoula 0 Comments

Śledzie w śmietanie to jedno z najchętniej przygotowywanych dań na różne okoliczności. Duży atutem jest prostota wykonania oraz szybkość, dzięki czemu Sprawdzają się na specjalne okazje, a także przyjęcia rodzinne, bądź niezapowiedziane odwiedziny. Kolejnym plusem jest niewielka liczba składników, które są wymagane do ich przygotowania z pewnością zawsze znajdą się w domu.

Tradycyjny przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie nie wymagają wielu składników, najważniejsze jest, aby śledzie były świeże, podobnie jak pozostałe składniki. Do przygotowania produktu potrzeba pół kilograma filetów śledziowych, a także dwa średnie jabłka, czyli około 400 g. Dodatkowo dwie małe cebule oraz 300 g śmietany kwaśnej 18%. Dla smaku powinniśmy dodać dużą garść siekanego koperku oraz pół garści siekanego szczypiorku. Te składniki spowodują, że potrawa będzie nasączona cudownym aromatem. Jeżeli chodzi o kwestie przypraw warto mieć pod ręką szczyptę soli oraz pieprzu. Podobny przepis na śledzie w śmietanie sprawdzisz tutaj.

przygotowywanie śledzi w śmietanie

Śledzie w śmietanie – przygotowanie

Na początku należy dokładnie wymoczyć śledzie, które następnie kroimy w paski, bądź niewielkie kwadraciki. Odstawiamy je na bok. Jeżeli śledzie wcześniej były w solance dobrze jest przepłukać je kilka razy pod zimną wodą. Po osuszeniu można połączyć z posiekaną w drobne kawałeczki cebulą dla lepszego smaku. Warto przelać cebulę wrzątkiem, sparzenie spowoduje, że cebula będzie słodsza w smaku, a także miększa. Kolejno obieramy jabłka i kroimy w ćwiarteczki, by móc następnie przygotować z nich drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i mieszamy razem ze śledziami. Do tych składników należy dodać 300 g śmietany kwaśnej 18% oraz posiekany wcześniej koperek oraz szczypiorek. Te składniki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki. Tak przygotowane śledzie w śmietanie będą smakowały każdej osobie.