Zalety blendera wysokoobrotowego

Do kuchni By marcoula 0 Comments

Dobry blender wysokoobrotowy to spory wydatek. Urządzenie znacznie rożni się od popularnych tańszych modeli. Jest wykonane z mocnych, odpornych materiałów, ma o wiele większą moc i mnóstwo funkcji przydatnych w kuchni – sieka, mieli, blenduje, miksuje rozdrabnia nawet najtwardsze kawałki warzyw i owoców. Ale to nie wszystkie zalety tego typu urządzenia.

Ceniący dobrą kuchnię powinni docenić walory smakowe i przede wszystkim zdrowotne samodzielnie przyrządzonych potraw.

Wszystkie soki, koktajle będą niezwykle aksamitne bez żadnych niezmielonych cząstek pełne odżywczych składników i błonnika.

Z dowolnych orzechów i ziaren wyjdzie masło o gładkiej konsystencji, z ziaren ryżu czy kaszy otrzymamy pełnowartościową mąkę. Łatwo również przygotować aromatyczne pasty warzywne do kanapek i niezwykle gładkie desery – lody, szejki, kremy, sorbety, a także zupy.

Zasadnicza różnica między blenderem wysokoobrotowym a zwykłym polega na mocy. W tych pierwszych liczba obrotów noża na minutę może przekroczyć 30 tysięcy! Dzięki temu następuje efekt emulgowania, rozdrabniania aż do konsystencji płynnej produktów, z którymi popularny tańszy blender by sobie nie poradził.

Na rynku dostępny jest blender wysokoobrotowy. Te najdroższe kosztują powyżej 4 tysięcy, najtańsze w okolicy jednego tysiąca. Przed zakupem warto dokładnie obejrzeć urządzenie, może nawet skorzystać z dobrej porównywarki funkcji wybranych modeli, dzięki temu sprecyzujemy oczekiwania i później maksymalnie wykorzystamy możliwości robota.